Welkom, Gasten
Gebruikersnaam: Wachtwoord: Onthoud mij
02 juni 2023

Deze afbeelding is verborgen voor gasten.
Login of registreer om deze te zien.
“Dagelijkse perikelen van ‘t poezenvrouwtje“

Avontuurlijke verhalen en belevenissen van de poesjes


Spotje, Trigger, Sumi, Zatou en kleine Kiki

Welkom en veel leesplezier!


Voor altijd in mijn hart: Tiamo ✞ , Sheva ✞ , Pepe ✞ , Shiye ✞ , Lieveke ✞ , Knoetje ✞
Giftige planten vraag het hier, lees hier wat gevaarlijk of zelfs dodelijk is voor uw lieveling. Sommige planten of sappen van planten veroorzaken hartstilstand
 • Pagina:
 • 1

Onderwerp:

Medisch-ethisch uit praktijk voor uw kat 18 aug 2022 04:06 #27268

 • poezenvrouwtje
 • poezenvrouwtje's Profielfoto Onderwerp Auteur
 • Moderator
 • Moderator
 • liefde overwint alles
 • Berichten: 16261
 • Ontvangen bedankjes 14616


Plotseling blinde kat

gezelschapsdieren / patiënten uit de praktijk / plotseling blinde kat
We kregen een verontrustend telefoontje over Felix. Felix is een kater van 9 jaar oud die tot nu toe kerngezond leek volgens zijn eigenaar. Maar van het ene op het andere moment lijkt hij wel blind. Hij lijkt de weg kwijt te zijn en botst tegen de stoelpoten op.

Felix trekt zich terug

Wanneer Felix in de kliniek uit zijn mandje wordt gehaald, lijkt zijn zicht inderdaad niet in orde. Hij is onrustig en botst met zijn kop zo tegen de muur. Dat moeten we verder gaan onderzoeken. Bij navraag blijkt Felix al enige weken wat slomer te zijn en zich iets meer terug te trekken. Zijn eigenaren dachten dat dit gewoon kwam omdat hij al wat ouder aan het worden is. Ook drinkt hij meer en is hij iets afgevallen.

Bloedingen in zijn oog

We onderzoeken Felix uitgebreid en zien dat hij inderdaad iets magerder is geworden en een minder mooie vacht heeft. Hij heeft wijde pupillen die niet kleiner worden als we er met een lampje in schijnen. Verder is er aan de buitenkant niets geks aan zijn ogen te zien.

Wanneer we echter diep in het oog kijken met een speciale lamp, zien we bloedingen bij zijn netvlies. Dit geeft ons een goede aanwijzing wat de oorzaak van de blindheid bij Felix kan zijn: een hoge bloeddruk. We hebben daarna met een bandje om zijn staart de bloeddruk gemeten. Dit duurde slechts enkele minuten en inderdaad, zijn bloeddruk was veel te hoog!

Waardoor wordt een hoge bloeddruk veroorzaakt?

Er zijn verschillende oorzaken voor een hoge bloeddruk, zoals nierproblemen, een te snel werkende schildklier of een bijniertumor. Door de hoge bloeddruk kunnen andere organen beschadigd raken en kan een kat bijvoorbeeld een hersenbloeding of hartproblemen krijgen of blind worden, zoals bij Felix het geval was.
Wat kunnen we eraan doen?

De hoge bloeddruk kunnen we met tabletjes omlaag brengen. Daarnaast is het belangrijk om te achterhalen wat de oorzaak van de hoge bloeddruk is. Bij Felix blijkt dat zijn nieren niet meer helemaal goed werken. Daarvoor krijgt hij dieetvoeding.

Al wat vrolijker

Na een week lijkt Felix al wat actiever en vrolijker. Helaas is hij nog steeds blind en zal zijn zicht ook niet meer terugkomen. Als we eerder hadden geweten dat Felix een hoge bloeddruk had, dan had de blindheid voorkomen kunnen worden. Gelukkig redt hij zich prima en kunnen we met medicijnen verdere schade beperken.

dierenarts gezelschapsdieren.
Poezenvrouwtje van de 10 Persjes:

Deze afbeelding is verborgen voor gasten.
Login of registreer om deze te zien.


Trigger, Spotje, Sumi, Zatou & kitten Kiki !


Deze afbeelding is verborgen voor gasten.
Login of registreer om deze te zien.

Voor altijd in mijn hart: Tiamo † Sheva...
De volgende gebruiker (s) zei dank u: Marleen

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

Laast bewerkt: door poezenvrouwtje.

Medisch-ethisch uit praktijk voor uw kat/ Een stervende kat herkennen 18 aug 2022 04:20 #27269

 • poezenvrouwtje
 • poezenvrouwtje's Profielfoto Onderwerp Auteur
 • Moderator
 • Moderator
 • liefde overwint alles
 • Berichten: 16261
 • Ontvangen bedankjes 14616
Een stervende kat herkennen

Een stervende kat zal een aantal lichamelijke mankementen vertonen. Ook merk je het vaak aan het gedrag. Zo zal een kat tegen het einde van zijn leven zich meer gaan afzonderen. Ook gaan veel van deze dieren steeds minder eten en drinken, totdat ze helemaal niks meer binnenkrijgen. Wil je een stervende kat herkennen, let dan zeker op onderstaande symptomen.

Minder eten en drinken

Oude katten eten steeds minder. Hierdoor gaan ze vermageren, dit is duidelijk te zien. Een stervende kat zal op het laatst niets meer willen eten. Wel neemt hij nog kleine slokjes water. Enkele uren tot twee dagen voor dat het dier daadwerkelijk sterft zal hij helemaal niks meer drinken. Wanneer je dit in de gaten hebt weet je ook wanneer het gaat gebeuren.

Kat wil alleen zijn

Een oude of zieke kat die stervende is zal een rustig plekje opzoeken. Dit doet hij van nature, de kat wil in rust en op een veilige plek sterven. Vaak verstopt de kat zich onder het meubilair of ergens in de tuin. Er zijn ook katten die verder weg van huis lopen. Op zich vervelend want hij sterft dan niet in jouw nabijheid. Probeer het dier daarom binnenshuis een rustige plek aan te bieden of zorg dat hij niet uit de tuin kan.

Weinig interactie met de mens

Oude katten kunnen doof en soms zelfs (half)blind worden. Hierdoor krijgen ze niet meer alles goed mee. Een stervende kat zal sowieso niet meer goed op zijn omgeving reageren. Vooral op het laatst is er geen interactie meer tussen de kat en zijn verzorger. Geestelijk is de kat dan al ver weg.

Stinkende adem en huid

Je kunt een stervende kat herkennen aan een vieze geur. Niet alleen de adem maar ook de huid stinkt ontzettend. Dit wordt veroorzaakt door organen die langzaam uitvallen. Hierdoor stapelen gifstoffen zich in het lichaam op. Het zijn juist die gifstoffen die je ruikt. Het heeft geen zin om de kat te wassen, de geur komt echt van binnenuit.

Ontlasting laten lopen

Uiteindelijk kan de kat moeite hebben met het ophouden van urine en ontlasting. Het komt dan ook regelmatig voor dat je een plasje of urine ergens op de grond of de bank tegenkomt. Wanneer de kat uiteindelijk sterft dan kan deze ook urine en ontlasting laten lopen. Dit komt omdat het dier geen controle meer heeft over de sluitspieren.

Leg bij een stervende kat altijd een incontinentie matje op de slaapplek. Hiermee voorkom je dat je het beddengoed of het mandje van de kat een paar keer per dag moet wassen. Gebruik puppy training pads, die zijn prima.
Tip; puppy trainings pads zijn goedkoop te verkrijgen bij ACTION winkel

Lichaamstemperatuur van de kat

Een gezonde kat heeft een lichaamstemperatuur van ongeveer 38 °C. Dit kan ook tussen de 37,8 °C en 39 °C liggen. Wanneer de kat sterft dan daalt de lichaamstemperatuur onder de 37,8 °C. Met een staafthermometer kun je de lichaamstemperatuur opmeten. Dit doe je door hem een stukje in het achterste van de kat te steken.

Soms heb je geen thermometer bij de hand. In dat geval zou je ook aan de pootjes kunnen voelen. Wanneer het hart niet effectief genoeg pomp dan komt het bloed niet overal terecht. De extremiteiten zoals de pootjes worden dan kouder. Deze methode is alleen betrouwbaar wanneer je weet hoe warm de pootjes van de kat onder normale omstandigheden aanvoelen.

Langzame ademhaling en hartslag

Elke kat heeft een ademhaling van 20-30 keer per minuut. Bij een stervende kat gaat het hard zwakker kloppen. Ook werken de longen niet meer zoals het zou moeten. De kat krijgt een langzamere ademhaling. Kijk naar de buik en hoe vaak deze per minuut op en neer gaat. Soms ziet de ademhaling er ook zwaar uit, de kat heeft dan moeite om zuurstof binnen te krijgen.

Wanneer het einde nadert dan zal de kat onregelmatig gaan ademhalen. Dit kan met een frequentie van 10-15 keer per minuut zijn waarbij er onregelmatige pauzes tussen zitten. Je kunt ook de hartslag opmeten. Net achter de linker voorpoot voel je naar de hartslag. Meet de hartslag gedurende 20 seconden op en vermenigvuldig dit met drie: dit zijn het aantal slagen per minuut.

Moeizaam lopen

Ook zul je merken dat een stervende kat steeds moeilijker gaat lopen. Bij oude katten heeft dit enerzijds met gewrichtsproblemen en anderzijds met spierzwakte te maken. Zieke katten hebben gewoon de kracht niet meer om nog te lopen. De kat gaat langzaam lopen, heeft een wankelende gang en moeite om over drempels te komen.

Houd hier rekening mee want mogelijk komt je kat niet meer de kattenbak in. Kies in ieder geval voor een open kattenbak met een lage rand. Help de kat desnoods om in de kattenbak te komen.

Niet meer wassen

Normaal gesproken zal een gezonde kat zijn vacht dagelijks verzorgen (wassen). Bij oude of zieke katten gebeurt dit niet tot nauwelijks. Hierdoor gaat de vacht er verwilderd uitzien. Ook ontstaan er makkelijker klitten. Een stervende kat zal vaak een doffe vacht krijgen.

Glans uit de ogen

Vlak voordat de kat doodgaat verdwijnt de glans uit de ogen. Deze zien er mat uit. Mogelijk staart de kat ook gewoon wat voor zich uit zonder de omgeving in zich op te nemen.
Poezenvrouwtje van de 10 Persjes:

Deze afbeelding is verborgen voor gasten.
Login of registreer om deze te zien.


Trigger, Spotje, Sumi, Zatou & kitten Kiki !


Deze afbeelding is verborgen voor gasten.
Login of registreer om deze te zien.

Voor altijd in mijn hart: Tiamo † Sheva...
De volgende gebruiker (s) zei dank u: Marleen

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

Laast bewerkt: door poezenvrouwtje.

Reactie-snelheid van kat is fenomenaal/Medisch-ethisch uit praktijk voor uw kat 01 feb 2024 23:52 #28122

 • poezenvrouwtje
 • poezenvrouwtje's Profielfoto Onderwerp Auteur
 • Moderator
 • Moderator
 • liefde overwint alles
 • Berichten: 16261
 • Ontvangen bedankjes 14616

Wist u dat…

Reactie-snelheid van een kat zo fenomenaal is…

Wint t zelfs van meest dodelijke 🐍 slang

Reactiesnelheid van kat ligt tussen 20 en 70 mili-seconden
Van de dodelijke slang 🐍 tussen 44 en 70 mili-secondenPoezenvrouwtje van de 10 Persjes:

Deze afbeelding is verborgen voor gasten.
Login of registreer om deze te zien.


Trigger, Spotje, Sumi, Zatou & kitten Kiki !


Deze afbeelding is verborgen voor gasten.
Login of registreer om deze te zien.

Voor altijd in mijn hart: Tiamo † Sheva...

Dit bericht bevat afbeeldingen als bijlage.
Log in of registreer om die te bekijken

De volgende gebruiker (s) zei dank u: Marleen

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

Laast bewerkt: door poezenvrouwtje.
 • Pagina:
 • 1
Gemaakt door Kunena